top of page
DSC00392_edited_edited_edited.jpg

Tema vecka 14: Jesus säger: "Kom till mig"

Matteusevangeliet 11:28-30

Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt.”


Samtalsfrågor

  1. Vad menar Jesus när han sa ”kom”? Människorna som lyssnade till honom var ju redan nära honom annars hade de ju inte kunnat höra honom. Vad tror du Jesus menade?

  2. Jesus talar om att vara tyngd av bördor. Vad kan människor i vår tid och i vårt land vara tyngda av?

  3. Jesus talar om att "lära av honom" i samma text som vi får höra om att en "vila" han vill ge oss? Tror du att det är en tillfällighet att orden om ”vila” och att ”lära av Jesus” står i samma sammanhang?

  4. Jesus säger att hans ok och börda är lätt. Men en börda är väl inte lätt? Vad kan Jesus mena med det tror du?

Sammanfattning från predikan

Det finns många bibelord i gamla- och nya testamentet där det står: ”KOM”

Kom, alla ni som törstar, kom hit och få vatten, kom! (Jesaja 55:1)

Kom till mig, så får ni leva (Amos 5:4)

om och följ mig. Jag skall göra er till människofiskare. (Matt 4:19)

Är någon törstig så kom till mig och drick. (Joh 7:37)

Låt barnen komma till mig och hindra dem inte (Mark 10:13)


Jesus säger inte: ”Kom till mig alla som förtjänar det” eller ”Kom till mig alla som är tillräckligt bra”. Vi kommer till Jesus för att vi är inbjudna att komma trots vår brustenhet, svaghet, otillräcklighet.


Ett ok det redskap som förr i tiden användes när man bar tunga vattenhinkar med hjälp av ett trästycke som placerades över axlarna. Ett ok är också namnet på det redskap som användes när två djur sattes ihop för att dra en plog eller något tungt. I bibeln beskrivs att ett ok användes när två oxar arbetade tillsammans (4 Mos 19:2, 5 Mos 21:3, 1 Kung 19:21). Det beskrivs också att slavar kunde bära ett ok (3 Mos 26:13). I Bibeln används ordet ”ok” för satt beskriva en person som sitter ihop med en annan person. De två personerna är ihop-okade skulle man kunna säga (2 Kor 6:14).


”Lär av mig” säger Jesus. För oss handlar det om att läsa och lyssna till vad Jesus och steg för steg låta så mycket som möjligt av Jesus ord bli något verkligt i våra liv. Helt enkelt att vara det som bibeln beskriver som en ”Jesus lärjunge”.


Jesus som är med oss har ett milt och ödmjukt hjärta. Tänk för ett ögonblick på vad det betyder. Jesus har ett milt och ödmjukt hjärta! Vi behöver inte gömma någonting för Jesus – Hans kärlek och nåd är så stor!
Comments


bottom of page