top of page
DSC00392_edited_edited_edited.jpg

Tema 13:e februari. Att läsa och förstå Bibeln, Del 1

Samtalsfrågor

1) Det finns många bibelöversättningar. Vilka Bibelöversättningar har du läst?

2) Nu för tiden finns Bibeln att läsa både på papper och att läsa på skärm. Bibeln går också att lyssna till som ljudbok. Har du erfarenhet av att läsa eller lyssna på Bibeln på dessa sätt?

3) Tänk dig att du hamnar intill någon vid fikabordet i kyrkan efter gudstjänsten. Din bordsgranne är ny i kyrkan och du förstår att personen du sitter intill är mycket intresserad av att upptäcka mer av den kristna tron. Efter en stund i samtalet frågar din bordsgranne om du har något tips på hur man kan läsa bibeln. Vad ger du för tips!?


Bibelord vid predikan

Sannerligen, innan himlen och jorden förgår skall inte en enda bokstav, inte minsta prick i lagen förgå; inte förrän allt har skett (Matt 5:18)


Himmel och jord skall förgå, men mina ord skall aldrig förgå. (Luk 21:33)


Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger så djupt att det skiljer själ och ande, led och märg och blottlägger hjärtats uppsåt och tankar. (Hebr 4:12)


Då drog sig många av hans lärjungar tillbaka och ville inte längre följa med honom. Jesus sade till de tolv: ”Inte vill väl ni också gå er väg?” Simon Petrus svarade: ”Herre, till vem skulle vi gå? Du har det eviga livets ord, och vi tror och vi förstår att du är Guds helige.” (Joh 6:66-69)Kreativa idéer för att återupptäcka Bibeln

Här är några kreativa tips på hur du kan läsa Bibeln.


Bibelläsningsplan Följ en bibelläsningsplan varje dag under en period. Att läsa på detta sätt kan hjälpa dig att hitta en god vana i din vardag.


Läs igenom en hel bibelbok och få ett sammanhang Läs igenom en hel bibelbok i snabb takt för att få en överblick. Målet med denna typ av läsning är att få översikt av en bibelbok och inte att stanna till vid alla frågor som dyker upp. Ett annat oväntat sätt för att få ett sammanhang i bibelläsningen är att läsa igenom en barnbibel.


Lyssna till Bibeln som ljudbok Hela Bibeln finns inläst som ljudbok. Att lyssna på en bibeltext kan ge nya tankar och göra att man upptäcker något nytt. Bibeln som ljudbok finns till exempel om du söker på webben med orden ”Lyssna, Bibel”.


Läs och ställ frågor Att ställa frågor till en bibeltext kan göra att vi måste stanna upp och försöka förstå vad Bibeln säger och fundera på om något av det som står i Bibeln gäller mig som läsare. Ställ frågor som:

a) Vad står det?

b) Vad betyder det?

c) Vad säger texten som jag kan göra idag?


Stryk under och var kreativ Använd färgpennor och markera bibelord och skriv kommentarer medan du läser. Att läsa Bibeln med pennan i handen kan hjälpa oss att vara uppmärksamma på det vi läser.


Studera ett tema, ord eller person i Bibeln Att studera ett tema, ett ord eller en person ingående är ett bra sätt att fördjupa sig i Bibeln. Använd gärna uppslagsdelen i din Bibel eller uppslagsböcker för att finna nya uppgifter om ditt valda tema.


Memorera bibelverser Välj ut några bibelverser som du skulle vilja kunna utantill och träna på dem.


Läs en ny översättning Att läsa en ny bibelöversättning kan göra att vi ser poänger i Bibeln som vi inte sett tidigare.

Comments


bottom of page